GH Snickerier – en familjehistoria

Bröderna Stefan och Gustav Holmgren är uppvuxna i verkstaden på GH Snickerier, men det var ingen självklarhet att de själva skulle landa som ägare av familjeföretaget.
– Farsan har aldrig legat på oss om att jobba med det här, men vi har båda naturligt dragit oss mot hantverksyrket. Nu är det otroligt kul att tillsammans fortsätta bygga på det han startade, säger Stefan Holmgren.

Över 40 år har gått sedan Gunnar Holmgren startade GH Snickerier i en källarlokal på Teg. Idag har det vuxit till ett välmående familjeföretag med generösa lokaler på Västerslätt, en välfylld maskinpark och kunder över hela Sverige. Och även om Gunnar trappat ner på arbetet låter och sönerna Stefan och Gustav Holmgren ta över driften, så finns han fortfarande med i kulisserna.

Uppvuxna i staden

– Det är otroligt värdefullt att ha någon med så mycket erfarenhet att vända sig till, och vi tar in honom som konsult på många uppdrag, säger Gustav Holmgren, som anslöt till GH Snickerier för tio år sedan.

Storebror Stefan Holmgren har nu hunnit arbeta i familjeföretaget i närmare 20 år, men båda bröderna är mer eller mindre uppväxta i verkstaden.
– När vi växte upp låg företaget på tomten, farsan jobbade ju jämnt och vi sprang runt bland virke och maskiner från blöjåldern. Vi började sommarjobba med enklare arbetsuppgifter under högstadiet, och efter gymnasiet läste jag en snickarutbildning och arbetade en tid på ett annat snickeri. Men det kändes naturligt att gå över till familjeföretaget, säger Stefan Holmgren.

Vanligare med privatkunder

GH Snickerier skapar och monterar specialinredning för företag och privatpersoner. Bland deras kunder finns restauranger, fastighetsmäklare, arkitekter och butiker. Dessutom har de skapat ett hundratal behandlingsrum till tandläkare runt om i Sverige.
– Allt är kul på sitt vis, men något vi är lite extra stolta över är renoveringen av Rex lokaler. Det var så otroligt många detaljer, och huset är ett av Umeås mest anrika lokaler. Det ställde höga krav på hantverket, och vi tog fram allt från dörrfoder till glaspartier och entré, säger Stefan Holmgren.

Bröderna har märkt en ökad efterfrågan på speciallösningar från privatkunder på senare år, och de har bland annat skapat platsbyggda bokhyllor, vinhyllor och kökslösningar i Umeåområdet.
– Svenskarnas inredningsintresse ökar hela tiden, och med det börjar folk ställa högre krav på unika lösningar med hög kvalitet. Trender utvecklas snabbt, samtidigt är hållbarhetsperspektivet alltid viktigt att få med. Vi skapar lösningar som kanske kostar lite mer, men är unika och håller länge, säger Gustav Holmgren.

Ett utlopp för kreativitet

Bröderna Holmgren berättar att kreativiteten är något som finns i familjen. Mamma Eva drev Lilla Galleriet Väst på stan, och bröderna är bägge musiker som turnerat med egna band. Och på GH Snickeri är kreativitet en förutsättning.
– Special är ju vår standard, och det är just det som gör jobbet så kul och utmanande. Vi är nog båda ganska rastlösa av oss, så det här passar oss perfekt – det finns alltid något nytt att sätta tänderna i och hitta nya lösningar säger Gustav Holmgren och får medhåll av Stefan.

Scroll to Top